De volgende keer dat je iets uit gaat leggen aan iemand, let dan eens op hoe vaak je zegt; “Ik doe dan altijd…” Ook al zou je heel graag willen dat je geen gewoontedier bent, je ontkomt er niet aan. Het is diep in ons DNA geschreven, en zelfs mensen die “altijd” improviseren hebben er last van. Die gewoontes maken jouw manier van doen, denken en voelen. Het is heel goed om daar soms eens uit te stappen, en objectief te kijken naar jezelf. Dat klinkt makkelijker dan het is, of is het soms nog makkelijker dan het klinkt? Want toen je iets aan het uitleggen was, analyseerde je precies wat je deed. Zo simpel is het dus. Nu kun je natuurlijk elke keer als je wat over jezelf wilt weten een willekeurig slachtoffer pakken om een verhaal over jezelf op te hangen, in de hoop zelfkennis op te doen en de ander als een bedolven praatpaal achter te laten. Maar er is iemand die altijd bij je is, en in jouw praatbui altijd gewillig is om te luisteren; jij zelf. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je tegen iemand zegt; “Zit je nou tegen jezelf te praten?!”
Buiten het feit dat het een ander licht kan schijnen op wie je altijd dacht dat je was, zul je merken dat je het al snel op andere mensen kunt toepassen. Je krijgt inzichten in hoe iemand te werk gaat, en vooral wat hij of zij tussen de regels door werkelijk zegt (vaak zonder het zelf door te hebben) Dat geeft een gevoel van voldoening en meteen ook een benauwend gevoel. Want als jij door iemands regels heen kan lezen, dan kan een ander het ook bij jou en wie zegt me dat het niet gebruikt gaat worden ten nadele van mijn privacy?
Hoe je het ook wend of keert, voor mijn gevoel is iemand die zijn onaangekondigde kennis van jou misbruikt om je te beïnvloeden een veel zwaardere privacyschennis dan een telefoontap. Mensen die je lezen ten nadele van jou, ik denk dat het al op grote schaal gebeurt.
Vergeet echter niet dat ook die mensen een manier van doen hebben, zen zeker als ze veel macht hebben verworven worden ze onvoorzichtig omdat ze te vaak slagen in hun privacyschendende activiteiten. Als je hier als “slachtoffer” “uit je rol” kunt stappen, wordt het pas echt interessant. Je zult zien dat er een syntax error plaats vindt achter de ogen van de overtreder, waardoor je met opgeheven hoofd als glorieuze winnaar weg kunt lopen. Maak je het je helemaal eigen, dan ben je onvoorspelbaar. Dan moet je er wel rekening mee houden dat je strak in de gaten wordt gehouden, je bent immers extra gevaarlijk geworden.
Succes met verwarren…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten